beetroot-1093035_1280

Świąteczne rarytasy z wyższej półki

Kiedy jeszcze święta kojarzyły się ze skromnością to można było naprawdę oddać się w pełni świątecznej atmosferze oczekiwania na tą najważniejszą dla wszystkich katolików chwilę, czyli narodziny Pana Jezusa. Dzisiaj dawna skromność i ubóstwo poszła w niepamięć, oczywiście za wyjątkiem domów, w których panuje ono na co dzień. Stoły uginają się od prawdziwych rarytasów i jedzenia z wyższej półki. Świąteczne przysmaki takie jak sałatki śledziowe doskonale zdają się dzisiaj odnajdować pośród talerzy i szklanek na świątecznym stole. Śledzie to ryby, które na polskim stole w święta pojawia się wyjątkowo często. Ale prawdziwym hitem stały się ostatnio właśnie sałatki śledziowe. Bierze się to stąd, że w Naszym kraju coraz więcej miejsca poświęca się właśnie zdrowemu odżywianiu się, czego synonimem w naszym postrzeganiu są właśnie sałatki. Jeśli mowa o nich w kontekście świąt to oczywiście sałatki śledziowe są prawdziwym numerem jeden. Nie dość, że są one wyjątkowo smaczne to jeszcze naprawdę bardzo zdrowe. Poza tym są zupełnie nie drogie w przygotowaniu. Ale w smaku sałatki śledziowe powalają i pokonują wszystkie inne, jakie można położyć na wigilijnym stole. Śledzie mają niezwykle przyjemny dla podniebienia smak, a co za tym idzie łatwo jest to połączyć z warzywami, z czego potem powstają właśnie sałatki śledziowe. Zatem, jeśli ktoś na świętach wybrzydza karpia i nie chce go jeść chociażby z powodu całkiem sporych rozmiarów ości to może warto na wigilijnym stole postawić sałatki śledziowe, które na pewno rozejdą się po talerzach w kilka chwil. Warto pamiętać, że ryby podane w dowolnej formie, mają dużo naturalnych tłuszczów nasyconych, które nie zostają w organizmie tak jak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dla wielu świątecznych smakoszy to bardzo ważne, że tłuszcze z rybki rozchodzą się po kościach.


Dodaj komentarz